16 λόγοι για να πάρετε… τα βουνά! Φύγαμε για ΣΚΙ στα TOP Χιονοδρομικά της Ελλάδας !

16 λογοι για να παρετε... τα βουνα! Φυγαμε για ΣΚΙ στα TOP Χιονοδρομικα της Ελλαδας ![εικονες]

Ποιες αλλαγές έγιναν φέτος στα χιονοδροµικά κέντρα της χώρας και ποια είναι τα δυνατά τους σηµεία; Είτε είστε δεινός σκιέρ είτε απλώς λάτρης της φύσης, εδώ θα µάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και, σίγουρα, θα βρείτε αρκετούς λόγους για να πάρετε… τα βουνά!

Άνδρας που κάνει σκι.

Με τις πρώτες νιφάδες να έχουν «ντύσει» τις κορυφές τους και µε τα lifts να έχουν ξεκινήσει ήδη από τα Χριστούγεννα να µπαίνουν ξανά σε… «ράγες», τα Χιονοδροµικά της χώρας κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, που δεν εξαντλούνται µόνο σε αθλητές και fans του σκι και του snowboard, αλλά σε όλους όσοι θέλουν να παίξουν µε το χιόνι, να έρθουν σε επαφή µε τη φύση και να φτάσουν λίγο πιο κοντά… στις κορυφές των πιο όµορφων βουνών της χώρας µας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές θερµοκρασίες που επικρατούν παγκοσµίως έχουν µειώσει κατά πολύ τη χιονοδροµική περίοδο, κάτι που σαφώς επηρεάζει τη λειτουργία τους. Κάποια από αυτά, πάντως, καλωσόρισαν µέσα στις γιορτές τους πρώτους χιονοδρόµους, κάποια άλλα περιµένουν ακόµα το… χιόνι, όλα τους όµως έχουν να προσφέρουν µοναδικές εµπειρίες σε µικρούς και µεγάλους! Έτοιµοι για µια βόλτα στην… κορυφή;

ΚΕΛΑΡΙΑ-ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Κελάρια Παρνασσός, χιονοδρομικό κέντρο

Το µεγαλύτερο και ένα από τα πιο σύγχρονα και αρτιότερα χιονοδροµικά της χώρας µας, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, όχι µόνο εξαιτίας των εξαιρετικών υποδοµών, αλλά και της κοντινής του απόστασης από την Αθήνα (180 χλµ.).

Πού: Στον µυθικό Παρνασσό (1.600 µ.-2.250 µ.), µόλις 23 χλµ. από την κοσµοπολίτικη Αράχωβα και το Λιβάδι, µε ξενώνες, πολυτελή ξενοδοχεία και πολλές προτάσεις για après ski διασκέδαση, ενώ δεν λείπουν και τα καταστήµατα για shopping και ενοικίαση/πώληση χειµερινού εξοπλισµού.

Κελάρια Παρνασσός, τελεφερίκ χιονοδρομικού κέντρου

Πίστες/Lifts: 21 πίστες & 17 αναβατήρες (εναέριοι και συρόµενοι).

Εxtras: Φέτος θα λειτουργήσει ένα ολοκαίνουριο snowpark για snowboarders, αριστερά από τον «Περικλή».

Παροχές: Τρεις σχολές σκι (από τις πρώτες στην Ελλάδα), ενοικίαση εξοπλισµού στο chalet και από φέτος και κάτω στη βάση (Action Stores, ενοικίαση και πώληση αξεσουάρ), ski shop µε αξεσουάρ, chalet στη θέση Κελάρια 1.750 µ. (πρόσβαση από την 8θέσια τηλεκαµπίνα), καθώς και στη Φτερόλακκα (προσβάσιµο µε αυτοκίνητο), αλλά και ένα ολοκαίνουριο snow bar (καφέ µε κυλικείο) στον τερµατικό σταθµό, στον «Βάκχο» (πρόσβαση µε την 8θέσια τηλεκαµπίνα και το 6θέσιο καρεκλάκι). Επανδρωµένο ιατρείο µε έµπειρους ιατρούς και παροχή ιατρικής βοήθειας. Διαµόρφωση νέων χώρων στάθµευσης για καλύτερη εξυπηρέτηση.

Highlight: Εκτός του ότι είναι το πιο κοντινό στην Αθήνα, είναι το χιονοδροµικό µε τις περισσότερες ηµέρες λειτουργίας. Σε συνδυασµό µε τη Φτερόλακκα (µέσω της περιφερειακής πίστας), προσφέρει µεγάλο πεδίο πιστών και µεγάλη ποικιλία για όλα τα επίπεδα. Σηµαντικό είναι ότι έχει πλέον µειωθεί κατά πολύ η αναµονή στα lifts. Η πρόσβαση είναι εύκολη και οι δρόµοι εκχιονίζονται τακτικά. Μοναδική θέα από την κορυφή.

Smart tips: Πολλά Σάββατα, καιρού επιτρέποντος, κάνουµε σκι από 08:00 έως 20:00.

Nέο: Φέτος είναι η χρονιά του! Αντικατάσταση και εκσυγχρονισµός της «Αφροδίτης» και του «Βάκχου» µε υπερσύγχρονους αναβατήρες (8θέσια καµπίνα και 6θέσιο καρεκλάκι), που φτάνουν κατευθείαν (µε στάση στα Κελάρια) στην κορυφή του «Βάκχου», στο µισό χρόνο απ’ ό,τι µέχρι τώρα. Δηµιουργήθηκε νέο πλατό αρχαρίων στα 2.250 µ.! Στα 1.950 µ. η µετάβαση στο 6θέσιο καρεκλάκι πραγµατοποιείται και µε κυλιόµενο διάδροµο, για περισσότερη ασφάλεια και διευκόλυνση των αρχαρίων. Δηµιουργία 8 εκδοτηρίων, δεξιά του κεντρικού κτηρίου, για γρήγορη εξυπηρέτηση. Τέλος, νέος διευθυντής είναι φέτος ο κ. Γιάννης Τσαµποδήµος, που έχει φέρει έναν αέρα ανανέωσης στη λειτουργία του χιονοδροµικού!

Tιµή: €30 (Σαββατοκύριακα/αργίες), €15 (καθηµερινά), ενώ µετά τις 12:00 γίνεται €24 και €11 αντίστοιχα (σε πλήρη λειτουργία). Όταν το εισιτήριο κλείνεται online µε την ηλεκτρονική κάρτα, υπάρχει έκπτωση 10%.

Infos: Τηλ. 22340 22700,www.parnassos-ski.gr

ΧΕΛΜΟΣ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Χελμός,        <a rel=Καλάβρυτα, άνδρας που κάνει σκι.” width=”590″ height=”393″ />

Aπό τα πιο φηµισµένα της χώρας, γεγονός που οφείλεται, εκτός από τις υπηρεσίες και την οµορφιά του τοπίου, στη µικρή απόσταση από την Αθήνα. Διοργανώνει πολλά events και ξεχωρίζει για τον θεµατικό του χαρακτήρα!

Πού: Στη ΒΔ πλευρά του Χελµού, στη θέση Βαθειά Λάκκα και σε υψόµετρο από 1.740 µ. έως 2.340 µ. Απέχει 190 χλµ. από την Αθήνα και µόλις 15 χλµ. από τα Καλάβρυτα!

Πίστες/Lifts: 12 πίστες & 7 αναβατήρες (2 εναέριοι & 5 συρόµενοι).

Εxtras: Το µεγαλύτερο snowpark της Ελλάδας. Ξεχωρίζουν ακόµη οι διαδροµές για cross country ski και snowmobiles.

Παροχές: Τρεις σχολές, κατάστηµα ενοικίασης (εξοπλισµού, snowmobiles) και πώληση αξεσουάρ. Ξύλινο «Chalet 1750» στη βάση, δίπλα στο parking, και ένα µικρότερο στη Βαθειά Λάκκα στα 2.000 µ., προσβάσιµο από επισκέπτες µε το καρεκλάκι. Άνετοι χώροι στάθµευσης (έκταση 30 στρεµµάτων).

Highlight: Η «Στύγα», η µεγαλύτερη πίστα, µήκους πάνω από 3 χλµ. Ατού του είναι επίσης η θέα και οι εναλλαγές τοπίων, από χιονισµένες κορυφές και δεντρόφυτες πλαγιές µέχρι πλαγιές που βλέπουν στα νερά του Κορινθιακού κόλπου. Εξαιρετικές εγκαταστάσεις για free style και free ride εκτός πίστας. Επίσης, ο Χελµός φιλοξενεί στην κορυφή του το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος, το µεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Smart tips: Οι δρόµοι εκχιονίζονται όλο το 24ωρο. Ενηµερωθείτε για το πακέτο all inclusive, σε συνεργασία µε τους επιχειρηµατίες των Καλαβρύτων, για µια ολοκληρωµένη πρόταση διαµονής, φαγητού, ενοικίασης εξοπλισµού σε προσιτές τιµές!

Nέο: Φέτος άλλαξε η διεύθυνση (νέος διευθυντής είναι ο κ. Λεωνίδας Σπυρόπουλος). Το νέο είναι ότι πλέον κάποιος µπορεί να αγοράσει το εισιτήριό του από την κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων (Κalavrita Ski Center Kiosk).

Τιµή: €25 (Σαββατοκύριακα/αργίες), €15 (καθηµερινές). Μειωµένες τιµές µετά τις 13:00.

Infos: Τηλ. 26920 24451, www.kalavrita-ski.com

ΒΟΡΑΣ-ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ

Βοράς, Καϊμακτσαλάν, κόσμος που κρατάει σανίδες snowboard και χιονοπέδιλα

Ένα από τα πιο δηµοφιλή και «κοσµικά» χιονοδροµικά της βόρειας Ελλάδας.

Πού: Στο βόρειο τµήµα του νοµού Πέλλας, έως τα όρια µε το νοµό Φλώρινας. Απέχει 18 χλµ. από τον Αγ. Αθανάσιο, 30 χλµ. από τα Λουτρά Πόζαρ και 47 χλµ. από την Έδεσσα.
Πίστες/Lifts: 14 πίστες διαφόρων βαθµών δυσκολίας & 4 lifts (3 συρόµενα και 1 εναέριο)

Εxtras: Πίστα για snowboard και snow tubing και 3 πίστες αγώνων.

Παροχές: Ενοικίαση εξοπλισµού (σκι, snowmobiles), σχολές σκι, chalet 1.400 τ.µ. αλλά και snowbar στη Σαραντόβρυση στα 2.070 µ. µόνο για χιονοδρόµους. Yπάρχει τουριστική διαδροµή µε ειδικά µηχανήµατα µέχρι την κορυφή στον Προφήτη Ηλία.

Highlight: Είναι το ψηλότερο χιονοδροµικό της Ελλάδας (ο Βόρας είναι το τρίτο βουνό της Ελλάδας, µε υψόµετρο 2.524 µ.) και διαθέτει µια από τις ψηλότερες πίστες, στα 2.480 µ., την Κρέµαση.
Smart tip: Είναι από τα λίγα µε τόσο µεγάλη διάρκεια και πολύ καλή ποιότητα χιονιού. Σηµαντικό ότι έχει ηλιοφάνεια τις περισσότερες ηµέρες. Οι δρόµοι δεν κλείνουν σχεδόν ποτέ.
Νέο: Τη διαχείριση του χιονοδροµικού ανέλαβε από πέρσι η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δηµοσίου) Α.Ε., που διαχειρίζεται και τον Παρνασσό. Στα τέλη Μαρτίου πρόκειται να διοργανώσει έναν ανεπίσηµο διεθνή αγώνα.

Tιµή: €15 (υψηλή περίοδος) και €10 τις καθηµερινές. Υπάρχει ηλεκτρονική κάρτα που «φορτώνει» µονάδες.
Ιnfos: Τηλ. 801 11 811811, τηλ. 23810 32000, http://kaimaktsalan-voras.com

ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ

       <a rel=Βασιλίτσα, 7 άτομα κου κάνουν σκι.” width=”590″ height=”395″ />

Από τα πιο όµορφα χιονοδροµικά της χώρας, µέσα σε ένα µοναδικό φυσικό περιβάλλον, µε ψηλότερη κορυφή τη Βασιλίτσα, στα 2.249 µ.
Πού: Στο βορειοδυτικό τµήµα του νοµού Γρεβενών, 42 χλµ. από τα Γρεβενά, στην καρδιά της Πίνδου, στα σύνορα µε το νοµό Ιωαννίνων. Τα πιο κοντινά Βλαχοχώρια είναι η Σµίξη (8 χλµ.), το Δίστρατο (12 χλµ.) και η Σαµαρίνα (16 χλµ.). Το τελευταίο είναι το χωριό µε το µεγαλύτερο υψόµετρο στα Βαλκάνια, στα 1.500 µ.

Πίστες/Lifts: 19 πίστες & 7 lifts (2 εναέρια, 5 συρόµενα). Η ψηλότερη πίστα είναι στα 2.120 µ.

Εxtras: Snowpark και παιδικό χιονοπάρκο.

Παροχές: Σχολές σκι, ενοικιάσειs (εξοπλισµός, snowmobiles και χιονορακέτες). Έχει δύο chalets (στα 1.750 µ. και 1.800 µ.) και ένα καταφύγιο µε κλίνες καταφυγιακού στυλ. Δύο parking. Στα γύρω χωριά θα βρείτε προσεγµένες προτάσεις διαµονής και φαγητού, σε πολύ προσιτές τιµές.

Highlight: Αγαπηµένο βουνό των snowboarders και πολλά σηµεία οff piste. Άριστη ποιότητα χιονιού, επειδή βρίσκεται µακριά από θάλασσα, ενώ οι διαδροµές είναι πανέµορφες, ανάµεσα σε ρόµπολα (υπεραιωνόβια πεύκα).

Smart tips: Είναι από τα πρώτα που θα πιάσουν χιόνια και από τα τελευταία που θα κλείσουν. Δυνατότητα για νυχτερινό σκι.

Tιµή: €13 (Σαββατοκύριακα και αργίες), €10 (καθηµερινές). Ηλεκτρονική κάρτα.

Infos: Tηλ. 24620 84850, www.vasilitsa.com. Τip: Ενηµέρωση 24 ώρες µέσω των τηλεφώνων της Alpine Zone, τηλ. 26510 23222.

ΤΡΙΑ-ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ

Τρία - Πέντε πηγάδια, άνθρωποι κατεβαίνουν μία πλαγιά με πέδιλα του σκι.

Ένα από τα πιο οργανωµένα και πιο ασφαλή χιονοδροµικά της χώρας, σε υψόµετρο 1.430 µ.-2.005 µ., που ικανοποιεί από αρχάριους µέχρι προχωρηµένους χιονοδρόµους.

Πού: Στη δυτική πλευρά του όρους Βέρµιο, 17 χλµ. από τη Νάουσα. Σε µόλις 3 χλµ. θα συναντήσετε τον οικισµό Αγ. Παύλο (Κουτσούφλιανη) µε ξενώνες και ταβέρνες.

Πίστες/Lifts: 10 πίστες & 6 lifts (5 συρόµενα, 1 εναέριο)

Εxtras: Από φέτος θα υπάρχει ειδικό baby park (το µόνο στην Ελλάδα), που θα προσφέρει δηµιουργική απασχόληση αλλά και εκπαίδευση για τους µικρούς φίλους. Μόνιµο ιατρείο, µε καθηµερινή παρουσία γιατρού, µε ιδιωτικό ασθενοφόρο και αστική ευθύνη όλων των χρηστών.

Παροχές: Σχολή σκι (Ηρακλής Λεφούσης), 2 καταστήµατα ενοικιάσεων (εξοπλισµός, snowmobile), chalet στα 2.005 µ. προσβάσιµο από όλους (έχει και καταφύγιο), lift bar δίπλα στον εναέριο αναβατήρα και καντίνα στην «καρδιά» των πιστών, ενώ στο ισόγειο του ξενοδοχείου υπάρχει το καφέ «Wild hog» («Aγριόχοιρος»). Στα 1.430 µ. υπάρχει το «Πηγάδια», ένα από τα δύο ski in-ski out ξενοδοχεία στη χώρα (µερικώς ανακαινισµένο), µε 63 κλίνες (από €60). Parking 1.500 θέσεων.

Highlight: Μια από τις µεγαλύτερες κόκκινες πίστες («Αριστοτέλης»), µήκους 1.900 µ.
Smart tips: Έχει ολοκληρωµένο σύστηµα τεχνητής χιόνωσης, εύκολη πρόσβαση και καλές συνθήκες χιονοδροµίας, ακόµα και µε άσχηµο καιρό. Ακόµα και σε αντίξοες συνθήκες δεν κλείνει. To χιονοδροµικό προσφέρει υπέροχες ορειβατικές διαδροµές, ενώ διαθέτει πιστοποιηµένους σκι δρόµους αντοχής για παγκόσµια πρωταθλήµατα.

Nέο: Φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσει snowboard park στο τέλος της πίστας «Φιλίππου», αλλά και παγοδρόµιο 30×12 στην κορυφή του parking, δίπλα στο ξενοδοχείο.

Tιµή: €15 (Σαββατοκύριακα/αργίες), €12 (καθηµερινές). Mετά τις 13:30, µειωµένες τιµές.

Infos: Τηλ: 23320 44300, www.3-5pigadia.gr

ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ
ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΕΛΙΟΥ - Τελεφερίκ

Είναι το πρώτο οργανωµένο χιονοδροµικό κέντρο της χώρας, που λειτουργεί από το 1934.

Πού: Σε υψόµετρο 1.530 µ., 24 χλµ. από τη Βέροια και 20 χλµ. από τη Νάουσα. Το οµώνυµο χωριό Σέλι (Κάτω Βέρµιο) συναντάται στο 1,5 χλµ. και διαθέτει τουριστικές υποδοµές.

Πίστες/Lifts: 19 πίστες & 11 αναβατήρες σε υψόµετρο από 1.500 µ.-1.950 µ.

Εxtras: Κάθε χρόνο φτιάχνεται snowpark, ενώ διαθέτει και πεδία off piste.

Παροχές: Σχολή σκι, 4 καταστήµατα ενοικίασης (εξοπλισµός, snowmobile, atv, χιονορακέτες, ορειβατικό σκι) και πώλησης εξοπλισµού. Άνετοι χώροι parking 3.000 θέσεων και ειδικός χώρος για λεωφορεία. Διαθέτει πλήρως επανδρωµένο ιατρείο. Δύο καταφύγια προσφέρουν διαµονή. Όσον αφορά στα chalets, υπάρχουν 3 (2 στη βάση και ένα στην κορυφή, µε πρόσβαση µέσω του εναέριου «Φίλιππος»), καθώς και ένα µικρό µπαράκι στη βάση των αναβατήρων «Δίας» και «Ηρακλής».

Highlight: Είναι χιονοδροµικό των πιο ήπιων συνθηκών. Άριστες συνθήκες χιονιού, ελεύθερος ορίζοντας, ηλιοφάνεια και περιορισµένη υγρασία δηµιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις χιονοδροµίας. Ατού του ότι είναι το πιο εύκολα προσβάσιµο από τη Θεσσαλονίκη (1 ώρα) και ότι προσφέρει πίστες για όλα τα επίπεδα.

Smart tips: Έχει µια από τις µεγαλύτερες σε µήκος πίστες (1.800 µ.). Επίσης, διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό µονοπάτι Ε4.

Nέο: Έχει αναλάβει νέα διοίκηση, µε στόχο να βελτιώσει τη λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα, για να ανακτήσει την αίγλη του.

Tιµή: €15 (Σαββατοκύριακα/αργίες), €10 (καθηµερινές). Ηλεκτρονικό σύστηµα.

Infos: Τηλ. 23310 49226, www.seli-ski.gr

ΒΙΓΛΑ-ΠΙΣΟΔΕΡΙ

Βίγλα - Πισοδέρι τελεφερίκ

Μεγάλο χιονοδροµικό κέντρο, που περιβάλλεται από ένα τοπίο µοναδικής φυσικής οµορφιάς. Είναι ένα από τα παλαιότερα της χώρας.

Πού: Στη θέση Βίγλα, 18 χλµ. από τη Φλώρινα και µόλις 1,5 χλµ. από το χωριό Πισοδέρι, µε γραφικούς ξενώνες και ταβέρνες.

Πίστες/Lifts: 10 πίστες & 5 lifts (2 εναέρια, 1 συρόµενο, 2 baby), σε υψόµετρο µέχρι 1.970 µ.

Εxtras: Snowpark για snowboarders και 30 χλµ. για ορειβατικό σκι (σειρά Περιστερίου, στα 2.334 µ. υψόµετρο).

Παροχές: Δύο σχολές σκι, ενοικιάσεις (εξοπλισµός, snowmobile, έλκηθρα), δύο από τα πιο οργανωµένα chalets της Ελλάδας (στη βάση του χιονοδροµικού, στα 1.500 µ.), άµεσα προσβάσιµα από όλους. Στα συν και το καταφύγιο µε 7 δωµάτια (από €50 µε πρωινό/4κλινο). Υπάρχει άνετος χώρος στάθµευσης 2.000 θέσεων και διαµορφωµένος χώρος για τροχοβίλες µε παροχή ρεύµατος, ντους και WC.

Highlight: Έχει τις µεγαλύτερες σε µήκος πίστες, ο δρόµος είναι πάντα ανοιχτός, ενώ η θέα προς τις λίµνες των Πρεσπών και οι διαδροµές ανάµεσα στις οξιές θεωρούνται από τα πολύ δυνατά του χαρτιά! Τέλος, σηµαντικό είναι ότι δεν το πιάνει ο αέρας και λειτουργεί καθηµερινά! Ειδικά κανόνια τεχνητού χιονιού.

Smart tips: Δυνατότητα για νυχτερινό σκι (κάθε Παρ. και Σάβ., καιρού επιτρέποντος). Εδώ θα βρείτε τη µεγαλύτερη πίστα, µήκους 2.499 µ. «Οξιά»), που φτάνει µε καρεκλάκι µήκους 1.970 µ. έξω από το χωριό Πισοδέρι. Διασχίζεται από το διεθνές ορειβατικό µονοπάτι Ε4, αλλά και το Ε6.

Nέο: Του χρόνου θα προστεθεί νέος 4θέσιος αναβατήρας, δηµιουργώντας δύο νέες πίστες που θα καταλήγουν στο Πισοδέρι. Επίσης, θα βελτιωθεί η κάλυψη της τεχνητής χιόνωσης.

Tιµή: €15 (Σαββατοκύριακα/αργίες), €12 (καθηµερινές). Μετά τις 13:00, €14 και €10 αντίστοιχα.

Infos: Τηλ. 23850 45800, www.vigla-ski.gr

ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ΠΙΕΡΙΑΣ

       <a rel=Ελατοχώρι Πιερίας” width=”590″ height=”393″ />

Σε ιδιαίτερα προνοµιακό τοπίο και προσβάσιµο από όλους, προσφέρει πίστες που εκτείνονται µέσα στο δάσος!

Πού: Στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων ορέων, στη θέση «Παπά Χωράφι», και σε υψόµετρο 1.450 µ. Απέχει µόλις 8 χλµ. από το Ελατοχώρι και 36 χλµ. από την Κατερίνη.

Πίστες/Lifts: 10 πίστες για όλα τα επίπεδα δυσκολίας & 5 αναβατήρες που φτάνουν µέχρι τα 1.912 µ. (1 εναέριος, ο κεντρικός διθέσιος, µήκους 1.200 µ., και 4 συρόµενοι)

Εxtras: Ολοκαίνουριο πάρκο για snowboarders (1.800 µ., κοντά στις πίστες «Ερµής» και «Απόλλωνας») και νέες πίστες και διαδροµές στην κορυφή.

Παροχές: Δύο σχολές σκι και κατάστηµα ενοικίασης (εξοπλισµός, snowmobiles) και πώλησης, ιατρείο για πρώτες βοήθειες. Ένα chalet στη βάση του, χιονο-µπαρ εκεί που καταλήγει η εναέρια καρέκλα, καθώς και ένα µικρό chalet δίπλα στo καρεκλάκι. Το parking καλύπτει τις ανάγκες, αν και τις υψηλές περιόδους δηµιουργείται συνωστισµός.

Highlight: Βρίσκεται σε µια προνοµιακή τοποθεσία, µε καταπληκτική θέα στον Όλυµπο και τον Αλιάκµονα. Το συνολικό µήκος του δικτύου των χιονοδιαδροµών ξεπερνάει τα 12 χλµ. (περιφερειακή).

Smart tips: Άνετη και ασφαλής πρόσβαση, ακόµα και χωρίς αλυσίδες. Πολύ καλή ποιότητα χιονιού.

Nέο: Υπάρχει µελέτη για έναν καινούριο αναβατήρα, που θα φτάνει στα 2.050 µ. και θα δηµιουργήσει νέες χιονοδροµικές διαδροµές.

Tιµή: €11 (Σαββατοκύριακα/αργίες), €8 (καθηµερινές). Μετά τις 13:00, υπάρχει µειωµένο εισιτήριο.
Infos: Τηλ. 23510 82994 & 72200,
www.elatohori-ski.gr

ΒΕΛΟΥΧΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδροµικά κέντρα, µε την κορυφή του να αγγίζει τα 2.100 µ.

Πού: Μόλις 12 χλµ. από το Καρπενήσι, στο όρος Βελούχι. Σε απόσταση 10-15 χλµ. συναντάµε γραφικά χωριά, όπως το Μεγάλο και Μικρό Χωριό, µε ξενώνες και ταβέρνες.

Πίστες/Lifts: 10 πίστες όλων των επιπέδων & 5 αναβατήρες (4 εναέριοι, 1 συρόµενος)
Εxtras: Οργανωµένη πίστα snowboard και µια φυσική πίστα Free Flow.

Παροχές: Σχολές, ενοικιάσεις (εξοπλισµού, snowmobile, χιονορακέτες), ski shop, ice bar (κοντά στην πίστα «Θησέας»), ανοιχτό και το βράδυ, chalet στη βάση, parking 1.000 θέσεων. Δυνατότητα διαµονής στο ορειβατικό καταφύγιο στα 1.840 µ. (από €10/άτοµο).

Highlight: Για τους έµπειρους σκιέρ, υπάρχουν εκτός πίστας πολλές «µαύρες» διαδροµές. Καλή ποιότητα χιονιού.

Smart tips: Δυνατότητα για νυχτερινό σκι στις πίστες «Θησέας» και «Τάκης Φλέγκας». (Πραγµατοποιούνται 3-4 σχετικά events το χρόνο)

Νέo: Τη νέα σεζόν θα τοποθετηθούν 3 νέοι συρόµενοι αναβατήρες.

Tιµή: Από €18-20 (Σαββατοκύριακα/αργίες), €10-12 (καθηµερινές). Οι τιµές διαµορφώνονται ανάλογα µε την πλήρη λειτουργία του.

Infos: Τηλ. 22370 22002, www.velouxi.gr

ΧΑΝΙΑ ΠΗΛΙΟΥ
Mπορεί το χιονοδροµικό κέντρο του Πηλίου να είναι µικρό αλλά είναι πολύ φιλικό προς τους επισκέπτες, µε ιδιαιτερότητες που το κάνουν ξεχωριστό!

Πού: Σε υψόµετρο 1.450 µ. στη βόρεια πλευρά του οµωνύµου βουνού και συγκεκριµένα στην κορυφή Αγριόλευκες, στο νοµό Μαγνησίας. 25 χλµ. από τον Βόλο και µόλις 2 χλµ. από τον γραφικό οικισµό Χάνια.

Πίστες/Lifts: 3 πίστες (για λίγο πιο προχωρηµένους) & 5 αναβατήρες στα 1.170 µ.-1.450 µ.

Παροχές: Δύο σχολές σκι, 2 καταστήµατα ενοικίασης εξοπλισµού σκι/snowboard, εκ των οποίων το ένα διαθέτει ήδη και για πώληση. Yπάρχουν 2 chalets, τo ένα µε καταφύγιο (τιµή δωµατίου €12/άτοµο σε 4κλινα ή 5κλινα δωµάτια) στα 1.350 µ., προσβάσιµο από χιονοδρόµους και περιπατητές από το 3ο parking (µέσα από µια διαδροµή 300 µ.), και το chalet του ski in-ski out ξενοδοχείου Pleiades στα 1.300 µ. (τιµή: €120 µε πρωινό, τηλ. 24280 74211). Oι επισκέπτες εξυπηρετούνται από τα τρία parkings στα 1.200 µ., ενώ οι χιονοδρόµοι από εκεί γλιστρούν µέχρι το πρώτο lift, όπου βρίσκεται και το εκδοτήριο (1.100 µ.).

Highlight: Το µοναδικό χιονοδροµικό στη χώρα τόσο κοντά στη θάλασσα, µε θέα που κόβει την ανάσα (από Σκόπελο µέχρι Άγιο Όρος)! Από τα πρώτα που ξεκίνησαν το νυχτερινό σκι, ενώ πλέον υπάρχει η δυνατότητα για παράταση ωραρίου κάποια Σάββατα.

Smart tips: Αν και είναι το πιο χαµηλό χιονοδροµικό κέντρο, λόγω της γεωγραφικής του ιδιοµορφίας έχει µεγάλη διάρκεια χιόνωσης. Ενδείκνυται για περιπατητές.

Tιµή: €11 (Σαββατοκύριακα/αργίες), €9 (καθηµερινές). Αντίστοιχα €9 & €7 µετά τις 12:00.
Infos: Τηλ. 24280 89021, κιν. 6973 440732, www.pelionski.gr

6 MORE SKI CENTERS

• Bίτσι 22 χλµ. από την Καστοριά. Μικρό, παρεΐστικο, τροµερή θέα στη λίµνη. Διαθέτει 3 πίστες σκι και µια snowboard. Επίσης, ένα υπέροχο chalet, άµεσα προσβάσιµο (χωρίς χρήση lift), που προσφέρει σπιτικές νοστιµιές. Ανοιχτό Σαββατοκύριακα, αργίες και κάθε Τετ.-Πέµπ. 14:00-17:00. (Tηλ. 24670 24844)

2 άνθρωποι στρίβουν σε πίστα για σκι

Βουνοκορφές

• ΠΕΡΤΟΥΛΙ Με συνολικά 3 πίστες και 3 αναβατήρες, βρίσκεται 40 χλµ. από τα Τρίκαλα. Ιδανικό για αρχάριους. Λειτουργούν 3 chalets. (Τηλ. 24340 91545)

• Ανήλιο Μόλις 7 χλµ. από το οµώνυµο χωριό, 10΄ από το Μέτσοβο και 50 χλµ. από τα Ιωάννινα, το µόλις 2 ετών χιονοδροµικό βρίσκεται σε υψόµετρο 1.790 µ., διαθέτει 13 πίστες και 5 αναβατήρες. Τιµή: €12 τα Σ/Κ. (Τηλ. 6980 760850, www.anilio-ski.gr)

• Χ.Κ. Λαϊλιά 26 χλµ. από τις Σέρρες. Διαθέτει 2 πίστες και 3 αναβατήρες. Δυνατότητα για νυχτερινό σκι. Λειτουργεί µόνο Σαββατοκύριακα και αργίες. Το chalet, ωστόσο, στη βάση είναι ανοιχτό για καφέ. Υπάρχει και ορειβατικό καταφύγιο 2,5 χλµ. από το χιονοδροµικό, ανοιχτό όλο το χρόνο. Τιµή: €15. (Τηλ. 23210 58783, 62400, www.lailias.com)

• Mαίναλο: Με 8 συνολικά πίστες, το χιονοδροµικό, 14 χλµ. από τη Βυτίνα, είναι ιδανικό κυρίως για εκµάθηση, διαθέτει ωστόσο και µερικές δύσκολες πίστες και πεδία µε απάτητο χιόνι. Eύκολη πρόσβαση. Τιµή: €14 τα Σ/Κ. (www.mainaloski.gr)

• Φαλακρό: To µεγαλύτερο κέντρο της Μακεδονίας, 42 χλµ. από τη Δράµα, θα λειτουργεί πλέον Παρ.-Σάβ.-Κυρ. και αργίες, και καιρού επιτρέποντος. Τιµή: €12 τα Σ/Κ. (http://falakro.gr)

Αεροφωτογραφία χιονοδρομικού κέντρου

ΧΡΗΣΙΜΑ IΝFOS

Οι τιµές αναφέρονται σε ενήλικες χιονοδρόµους και αφορούν σε χρήση όλων των lifts και των πιστών. Σε όλα τα χιονοδροµικά υπάρχει η δυνατότητα και για µονή διαδροµή µε lift (βόλτα) για επισκέπτες, µε πολύ χαµηλότερη τιµή. Για τις τιµές που ισχύουν για τα παιδιά/φοιτητές κ.λπ. αλλά και για αυτές των ετήσιων καρτών, ενηµερωθείτε από τα sites τους.
Για τις καιρικές συνθήκες και τη λειτουργία των χιονοδροµικών σε καθηµερινή βάση ενηµερωθείτε από το www.snowreport.gr και από τα sites και fb των κέντρων.

Η αντικατάσταση και ο εκσυγχρονισµός της «Αφροδίτης» και του «Βάκχου» µε υπερσύγχρονους αναβατήρες (8θέσια καµπίνα και 6θέσιο καρεκλάκι) είναι η µεγαλύτερη επένδυση για φέτος στον Παρνασσό.

Φτάνουµε πλέον κατευθείαν στην κορυφή, στο µισό χρόνο απ’ ό,τι πριν!
1. O ολοκαίνουριος υπερσύγχρονος αναβατήρας στον Παρνασσό είναι από τις µεγαλύτερες επενδύσεις που έγιναν φέτος!

2. Ηλιόλουστη µέρα στα Καλάβρυτα, εµπνέει τους snowboarders για άλµατα.

3. Ανάβαση στην κορυφή στο Σέλι.

4. Πανοραµική άποψη από τα Κελάρια στον Παρνασσό, µε το chalet σε πρώτο πλάνο!

Μπορεί οι χιονισµένες πλαγιές των πιο όµορφων ελληνικών βουνών να συγκεντρώνουν κυρίως τους λάτρεις του σκι, όµως τα υπέροχα chalets των χιονοδροµικών προσφέρονται για όλους, για καφέ, φαγητό και στιγµές χαλάρωσης…

1. Μία από τις πίστες στο χιονοδροµικό της Βίγλας.

2. Ώρα για µάθηµα από την Alpine Zone στη Βασιλίτσα.

3. Ανάβαση µε το συρόµενο αναβατήρα, την ώρα που η θέα από το χιονοδροµικό του Ελατοχωρίου κόβει την ανάσα!

4. Snowboarder έτοιµη να δαµάσει τις πλαγιές του Καϊµάκτσαλάν!

www.travelstyle.gr

Αφήστε μια απάντηση